Monday, October 25, 2010

TUKAR KULIT

Rancangan hari ini nak buat beberapa urusan di bank tapi TT masih belum gerak ke mana-mana lagi. Malas yang amat sangat menghantui diri. Agaknya sebab di masa lalu dah letih dengan tugas di pejabat dan jemu berjalan sana sini, penyakit malas inilah yang melanda. Harap-harap ini tidak berterusan. Takut pula membahayakan diri.
Masih ingat sewaktu bulan-bulan terakhir di JTM dulu, beberapa mesyuarat dan naziran luar daerah yang melibatkan tugas TT disusunkan setiap minggu.
Johor, Trengganu, Pulau Pinang dan Kedah adalah antara mesyuarat yang wajib dihadiri tapi TT tak dapat hadir ke Kota Kinabalu, Sandakan dan Miri. Sebenarnya TT dah jemu sangat untuk ke Sabah dan Serawak ni.

Disebabkan tak ada apa yang nak dibuat, layout blog ni jadi mangsa.
Ini ruang arrival di LCCT. Semasa menanti ketibaan angah dari KT.Pagi ni cuba masak spagheti. Layan je.....

Saturday, October 23, 2010

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT

Panduan ini diambil dari fb Maz - staf di JTM.

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . Keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 Ku(yg menunjukkan kekuasaanKu),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah S.W.T.
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah S.A.W. bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu".

Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan".
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli."
Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai. Ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah"..... inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. Mereka adalah orang yg melakukan zina.Tempat mereka juga adalah di neraka.
Sabda Rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. Mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah S.W.T. yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"

Tuesday, October 5, 2010

FACEBOOK

Sudah beberapa hari ini TT masih lagi tertanya-tanya apa yang tak kenanya dengan komen adik ipar TT di facebooknya.

"kenapa ye...ada orang yg tk punya perasaan,hidup ibarat tunggul kayu..tk pernah nk ambil tahu persaan org lain,hidup mementingkn diri sendiri...ingat boleh hidup sendirike...sendiri mau ingatle..hidup bukan nk menongkat langit..."
Saturday at 4:18pm · Comment ·LikeUnlike · View Feedback (4)Hide Feedback (4)
Nur Hazwani Ssa likes this..

Nur Akilah Zainudin : ya betul cik sokong acik 200 %...jgn blagak jd org kiter hdup umpama roda kdg2 di atas kdg2 dibawah kan cik....kang blagak sgt jtuh bedebuk padan muka.....
Saturday at 4:29pm · LikeUnlike.

Mrsjazimin Norina: marah betul tuh.... :p
Sunday at 1:03pm · LikeUnlike.

Nur Akilah Zainudin : ya betul2 marah kan cik.....
Sunday at 4:06pm · LikeUnlike

Kadang-kadang kira terus menghukum atau membuat kesimpulan sendiri. Secara tak lansung akan menjadikan kita jauh dari realiti kehidupan. Icam, mudah-mudahan hubungan yang keruh itu dapat dijernihkan.