Sunday, September 25, 2011

NAK MERISIK KE?

24 September 2011(Sabtu)
Kami suami isteri memang tak ada pengalaman lansung dalam urusan merisik. Jauh sekali dari majlis bertunang dan sebagainya. Walau bagaimanapun bila anak sudah dewasa kini, perkara-perkara ini harus dihadapi. Minggu lepas anakanda kedua memaklumkan kedua orang tua seseorang ingin mengunjungi rumah kami untuk berkenalan. Setelah berbincang dengan kang, kami bersetuju untuk menerima tetamu istimewa dari Shah Alam ini. Rasanya bukan anaknya yang gabra tapi umminya yang lebih panik. Apalah yang nak dicakapkan nanti. 
Tetamu datang lebih kurang jam 3.35 ptg. Memang sangat terkejut kerana perbincangan terus kepada merisik. Siap bawa cincin, sepesalinan kain dan juga bakul buah. Sebelum terima cincin, kang mohon keputusan ampunya badan. Memang brutal sungguh soalannya. 
Selebihnya malunya sebab kami memang tidak bersedia apapun. 
Mudah-mudahan segalanya berjalan lancar dan dipermudahkanNya. Harap-harap juga kedua-dua pihak boleh menerima kekurangan masing-masing. 
Usai tetamu pulang, terus berat kepala. Ohhh...badan tetiba terasa demam.

Friday, September 23, 2011

SUDAH 54 TAHUN

Alhamdulillah kerana Allah telah memberikan kesihatan yang baik dan juga kehidupan yang sempurna dalam usia yang menjangkau 54 tahun. Awal pagi Fini dah  hantar sms pada uminya. Sebenarnya, bangun dari tidur tadi terlupa peristiwa penting hari ini. Nasib baiklah kang mengingatkan. Terima kasih dear hubby.

Ini pula entry dari blog anakanda bongsu di JB...thx dear

umi..
pini kat sini.
tak dapat nak bagi hadiah kiss pelok kat umi..
Doakan semoga umi panjang umur
murah rezeki dan
bahagia dunia akhirat.
cayang umi..
HAPPY BIRTHDAY !

Tuesday, September 13, 2011

AIDILFITRI 1432H KAMI

Hari ini sudah setengah bulan Syawal berlalu. Cerita Aidilfitri pun sudah menjadi kenangan. Mungkinkah akan ada Aidilfitri untuk tahun-tahun yang akan datang. Semuanya adalah ketentuan Allah. Yang pastinya, sisa kehidupan yang ada harus digunakan dengan perkara-perkara kebaikan, bukan dengan terus sesat dengan pelbagai kemungkaran dan kemaksiatan. Tidak juga dengan dosa-dosa kecil, apatah lagi moga dijauhi dari melakukan dosa-dosa besar. Yang peliknya zaman sekarang ini, ramai yang tidak sedar akan perkara-perkara maksiat yang dilakukan.

Aidilfitri tahun ini, kami sekeluarga balik beraya di Ipoh. Berada di rumah sendiri terasa sangat selesa dan bahagia. Hari pertama, kami menziarahi rumah adik beradik dan selebihnya melayan tetamu di rumah. Yang datang pada hari pertama ialah kak Edah  sekeluarga, kak Mun dan juga menantu, Johari sekeluarga, Kak Ha, Nizam sekeluarga dan akhir sekali malam hari raya pertama dikunjungi Zira sekeluarga.

Hari raya kedua pula, kami mengadakan rumah terbuka yang dihadiri oleh teman anak-anak. Memang agak memenatkan. Hari berikutnya, kami ke kampung kang di Sungai Manik. Sebelum tu, kami menziarahi pusara arwah FIL dan MIL di Teluk Intan. Sempat juga kami singgah di rumah abg Mat. Malamnya ada majlis tahlil dan perjumpaan keluarga di rumah pusaka kang.

 Bermaafan di pagi 1 Syawal

 Affini yang malu-malu kucing bila dapat duit raya dari kakak dan abangnya.


 Kenangan kami sekeluarga di pagi Aidilfitri.

 Rumah kak Ha. Nazira dan Nizam pun ada.

 Johari sekeluarga dan juga kak Edah dan along yang berkunjung di petang 1 Syawal.

Majlis tahlil pada Khamis (3 Syawal) di Sungai Manik, rumah pusaka arwah MIL dan FIL.