Tuesday, December 20, 2011

REBAH

Isnin selepas majlis, kang kena bertugas di Kelang hingga Khamis. Sendirian mengemas rumah dan segalanya adalah sangat memenatkan. Nasib baik Fini masih bercuti dan sedia membantu. Walau bagaimanapun, kelemahan fisikal dan emosi telah membuatkan ummi ini rebah sbb selsema, demam dan batuk yang berpanjangan.  Jumaat lepas kerja-kerja mengemas selesai tapi hingga kini badan masih rebah.

Sunday, December 11, 2011

MAJLIS PERTUNANGAN ILI

Alhamdullillah, selesai sudah majlis sederhana kami pada hari ini. Rupanya bukan mudah untuk melaksanakannya terutama beberapa perkara yang melibatkan pihak-pihak lain seperti menunggu waktu mini pelamin sampai, mak andam dan khemah dipasang. Yang paling tension ialah bab makan. Nasib baiklah katerer datang awal dan makanan dapat disiapkan mengikut jadual. Ada yang kata sedap  dan ada juga yag kata tak sedap. Biasalah tuh.Tapi sebagai tuan rumah yang sangat sebuk, kami hanya mampu menjamah makan setelah jam 6.00 petang. Masa itu seluruh badan terasa sangat sakit dan memenatkan. Makanan yang ditelan pun dah tak terasa.
Walaupun kami bukanlah family yang besar tapi anak-anak sangat membantu dan memahami. Bagitu juga dengan kak Teh sekeluarga, Kak Ha sekeluarga dan juga kak Edah juga sekeluarga yang sangat-sangat membantu. Petang ini, rumah kami kambali sunyi. Iki balik jam 9.00 malam tadi. Angah da Fini masih membantu di rumah. Malam ini rehat hingga esok. Kesihan anak-anak yang sangat kepenatan.


Mini pelamin bagi majlis menyarung cincin ini dipasang di ruang dalam rumah


Barang-barang hantaran yang telah siap dan diletak di hadapan mini pelamin.
 Ada  sebelas dulang semuanya.


Puteri kami Ili Isyazwani dan Norazam Mohd. Amin. Mudah-mudahan mereka tabah menghadapi dugaan alam pertunangan hingga disatukan dalam ikatan perkahwinan yang suci lagi murni. Kalau boleh, ummi dan abah mahu mereka cepat kahwin.


Mengabadikan kenangan bersama adik-adik pihak lelaki. 


Bakal ibu mertua sedang menyarungkan cincin.


Cincin berlian emas putih sebagai pengikat janji. Sementara tersarung dijari kiri ialah cincin tanda.

Gambar ini diedit oleh Affini.

SEHARI SEBELUM MAJLIS

Hari ini memang sangat-sangat menguji keimanan dan juga kesihatan. Terlalu banyak perkara yang perlu diselesaikan. Dari awal pagi, kang dan fini menemani ke pasar untuk keperluan memasak hari ini. Usai di dapur agak awal iaitu lebihkurang jam 11.00 pagi. Seterusnya ialah aktiviti mengemas rumah bagi memastikan keadaan rumah selesa untuk sanak saudara yang datang.


Inilah rupa khemah yang bertema hijau pucuk pisang.

Thursday, December 8, 2011

FENING

Tinggal hanya beberapa hari sahaja lagi majlis akan berlansung. Banyak perkara yang perlu difikirkan dan juga diselesaikan. Family En.Kang pula tidak membantu lansung tetapi lebih kepada menyediakan skrip yang berpelbagai.Kalau kita layan macamana baik sekalipun, pasti pahatnya berbunyi.
Pagi ini, bangun awal untuk membersihkan rumah tapi terluka pula jari kanan. Ini semua gara-gara mencuci laci dapur. Kita rehat dulu ya ummi dan si tiut telah sediakan roti telur untuk umminya. Hmm...sedap. Makan 1 keping cukup. Nanti kalau lapar, kita buat bihun goreng pula.
Pagi ini juga buka fb dan mari kita kongsikan tazkirah ini bersama.


Daripada Anas bin Malik RA. katanya; Sabda Rasulullah SAW:
“Sesungguhnya antara tanda-tanda kiamat itu ialah; diangkat ilmu (agama), tersebar kejahilan (terhadap agama), arak diminum (secara berleluasa), dan zahirnya zina (secara terang-terangan)”. (Riwayat al-Bukhari no. 78 dan Muslim no. 4824)

Huraian Hadith:
1. Antara tanda-tanda kiamat ialah ramai orang yang jahil terhadap agama, serta arak dan zina bermaharajalela. Dalam hadith lain, dengan isnad yang sahih, ditambah; amalan riba. Nabi SAW bersabda:
“Di ambang kiamat nanti, akan zahir zina, riba dan juga arak”. Zina, arak dan riba adalah 3 unsur kejahatan yang berlaku kerana sifat jahil. Tidak semestinya bermaksud mereka jahil tentang hukum haramnya, kerana ramai yang tahu akan keharamannya namun masih tetap melakukannya. Sifat jahil tersebut dapat dimaksudkan sebagai jahil terhadap Allah SWT kerana jauhnya diri mereka daripada-Nya serta kerasnya hati mereka, hinggakan tanpa rasa takut melakukan apa yang dilarang oleh Allah SWT dan meninggalkan apa yang disuruh oleh-Nya”.

2. Perbuatan zina adalah satu dosa besar yang wajib dijauhi. Bahkan wajib dijauhi faktor-faktor yang dapat mendorong kepadanya. Orang yang berzina menunjukkan tahap imannya yang begitu rendah sekali. Kualiti imannya dapat digoyah dengan sekali rangsangan nafsu sahaja disebabkan tiada usaha dan kesungguhan untuk memelihara dan menjaganya.
Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:
“Tidak akan berzina seorang yang berzina ketika dia berzina padahal dia seorang mukmin, dan tidak akan mencuri ketika dia mencuri padahal dia seorang mukmin, dan tidak akan meminum arak ketika dia meminumnya padahal dia seorang mukmin.” (Riwayat al-Bukhari no. 2475, 5578, 6772, 6810, dan Muslim no. 57)

3. Zina adalah satu perbuatan yang sangat keji. Al-Quran menggambarkan zina itu dengan gambaran yang cukup buruk dan mampu memberi kesan yang amat negatif. Firman Allah SWT:
“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.” (al-Isra’: 32)

4. Zina juga dapat menarik bala bencana dan malapetaka, sabda Nabi SAW:
“Apabila zahir/nyata zina dan riba dalam sesebuah tempat, maka penduduk tempat itu telah menghalalkan untuk diri mereka azab dan siksa Allah”. (Riwayat al-Hakim, dan katanya; sahih isnadnya)