Sunday, April 29, 2012

BILA MACAM-MACAM BERLAKU TAPI TAK SEMPAT UNTUK DITULISKAN

Rasanya terlalu cepat sangat masa berlalu. Ingatkan pada diri sendiri supaya jangan mengeluh dan harus tenang menghadapi segalanya. Moga ALLah berikan kekuatan dan juga permudahkan segalanya.
Ahad lepas selesai sudah majlis merisik bagi anak teruna kami.

Khamis lepas paksa kang balik Ipoh. Nasib baiklah kang rela hati ambil cuti pada hari Jumaat dan kami bergerak balik selepas waktu pejabat. Sampai rumah masih dalam mood yang sangat sedih dengan keadaan rumah yang nampaknya semakin uzur ditinggalkan. Tiga hari dihabiskan dengan mencari beberapa kelangkapan yang masih terbengkalai dan selebihnya mengemas rumah yang diserang anai-anai. Selesai sudah urusan menempah langsir, hantar baju di Taman Cempaka dan juga urusan di butik pengantin.

Ahadnya balik dari Ipoh,kami singgah di SACC, Shah Alam,  
Singgah Nando's dan sempat merasa  menu terbaru.

Wednesday, April 11, 2012

HARI INI CUTI UMUM DAN NAK BERCERITA KISAH DUNIA SEMASA

Malaysia bercuti umum lagi dan warta kerajaan yang dikeluarkan menyatakan pertabalan Agong diisytiharkan sebagai cuti umum.

Istana Negara Jalan Duta 

Dalam istana. Sangat mengkagumkan. Boleh ke dapat masuk ke sini.?

Dan petang ini semua media mengesahkan gempabumi yang  melanda utara Sumatera dan juga amaran tsunami. Artikel ini diambil dari yahoo news;
Indonesia issues tsunami warning after 8.9 quake:
The Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii said a tsunami watch was in effect for Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, the Maldives and other Indian Ocean islands, Malaysia, Pakistan, Somalia, Oman, Iran, Bangladesh, Kenya, South Africa and Singapore.
A tsunami watch means there is the potential for a tsunami, not that one is imminent.
The U.S. Geological Survey said the powerful quake was centered 20 miles (33 kilometers) beneath the ocean floor around 308 miles (495 kilometers) from Aceh's provincial capital.

Sunday, April 8, 2012

BILA SEORANG TEMAN PERGI JAUH, DI MANAKAH HATI INI

Sepatutnya Sabtu lepas kami balik Ipoh sebab ada kenduri tahlil di rumah Murad dan juga kenduri doa selamat di rumah Zizah. Segalanya tidak menjadi. Harap Murad mahupun Lina tidak berkecil hati sebab ini kali pertama mereka mengadakan majlis tahlil di rumah sendiri dan kami yang telah berjanji untuk hadir tapi telah memungkiri janji. Harap-harap.....????...hmmmm
Sebenarnya hati ini lebih sayu bila mengenangkan G yang berhijrah ke Kolej Matrikulasi, Canglun.  Rasanya bila balik Ipoh pun macam tak berapa nak ceria lagi. Selalunya bila berjumpa, pasti ada saja cerita panas dan sensasi yang dikongsikan. Maknanya kini tiada lagi teman untuk berkongsi suka dan duka. Sangat sedih dan hati rasa macam kosong. Terlalu banyak kenangan lalu yang bila diingatkan kembali, pasti ada senyum dan juga airmata.
G adalah kawan hujung kampung yang junior dua tahun. Masa zaman sekolah, antara kami bukanlah kawan yang rapat tapi segalanya bermula masa dia bertugas di JPJ. Terlalu banyak rahsia antara kami dan juga peristiwa yang sukar dilupakan.

" En. Zul, saya minta kebenaran nak keluar kejap sebab.......hoho"
" Eh....bila pulak u jadi penyiasat nih....blablabla...."

Itu adalah liku-liku kisah kami  dan banyak lagi hinggalah hari ini. Semoga persahabatan ini tiada penghujungnya. Apapun G adalah seorang teman yang sangat baik hati, sangat memahami dan kuat pegangan agamanya. Moga-moga dia terus bahagia bersama keluarga. Pasti akan ada waktu untuk berjumpa lagi. Insyaallah.